Dostopna gradiva o Josipu Ipavcu

Gradiva dostopna v Knjižnici Šentjur

Vsa gradiva dostopna v Knjižnici Šentjur so predstavljena na pripeti zloženki oziroma na tej povezavi: http://www.sen.sik.si/application/files/4115/9818/8629/Zgibanka_Ipavci_2020.pdf

 

Video in zvočna gradiva prosto dostopno na spletnih straneh

 

Skladbe Josipa Ipavca v Narodni in univerzitetni knjižnici

Monografija je izšla ob obeležitvi Leta Josipa Ipavca in v okviru programa Narodne in univerzitetne knjižnice, ki ga financira Ministrstvo za kulturo.

Avtorica dela je dr. Alenka Bagarič, strokovni pregled: mag. Lidija Podlesnik Tomášiková, fotografija: Maj Blatnik, oblikovanje: Mia Sivec, izdajatelj: Narodna in univerzitetna knjižnica, v Ljubljani, 2021. Delo je prva elektronska izdaja. Prosto dostopna na: https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-JKFJ-FRSH

Založnik: Narodna in univerzitetna knjižnica.

VSEBINA: UVOD, ABECEDNI SEZNAM SKLADB, IZDAJE, SEZNAM SKLADB PO ZVRSTEH IN IZVAJALSKIH ZASEDBAH, VOKALNA GLASBA, ODRSKA DELA, INSTRUMENTALNA GLASBA in IMENSKO KAZALO.

Dostopnost notnega gradiva v glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani je bila za izvajalce glasbe Josipa Ipavca velika težava. Izdaja v elektronski izdaji pa omogoča dostopnost notnih rokopisov izvajalcem, raziskovalcem …, predvsem pa prispeva k večji prepoznavnosti in raziskanosti glasbe skladatelja Josipa Ipavca. Tako je uresničen eden od ciljev letošnjega spominskega leta.

 

Kvintet Vintgar: Imel sem ljubi dve 

V poklon skladatelju Josipu Ipavcu, katerega 100. obletnico smrti beležimo v letošnjem letu, ter v počastitev 30. rojstnega dne samostojne Slovenije člani Kvinteta Vintgar predstavljajo video spot pesmi Imel sem ljubi dve. Do videa dostopate s klikom na spodnjo povezavo.

https://www.youtube.com/watch?v=UKQAafhbY2w

 

E-knjiga Vrtca Šentjur 

 

 

Posnetek UTŽO Šmarje pri Jelšah o Ipavcih in Ipavčevi hiši

https://www.youtube.com/watch?v=eySIloZ4eCA

 

Glasba v črkah: Slovenski Mozart

Recenzija Knjige o Josipu Ipavcu ob državno razglašenem Ipavčevem letu 2021: http://www.sigic.si/glasba-v-crkah-slovenski-mozart.html

 

Danes poslušamo: Josip Ipavec

O Josipu Ipavcu na SIGIC: http://www.sigic.si/danes-poslusamo-josip-ipavec.html

 

Video predstavitev življenja in dela Ipavcev in Josipa Ipavca

Ob 100-letnici smrti Josipa Ipavca, ki je minila 8. februarja letos, in ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga obeležujemo na dan smrti Franceta Prešerna 8. februarja, je sodelavka Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur prof. Tina Pečar izdelala video o Ipavcih, ki govori o njihovem življenju, delu in pomenu za naš prostor, hkrati pa zgodovinsko gledano orisuje čas, v katerem so Ipavci živeli. Video je bil izdelan v pedagoške namene, vendar je tudi sicer zelo zanimiv in predstavlja doprinos k obeležitvi letošnje 100. obletnice smrti Josipa Ipavca.

 

Šentjurska meščanska rodbina IPAVCI

 

 

Kdo je Josip?

Poleg omenjenega je bila s strani Tine Pečar izdelana še mini reportaža na temo Ipavcev, namenjena najmlajšim.

 


 

Prispevek TV Celje ob novinarski konferenci, 3. februarja 2021

 

Predstavitev knjige o Josipu Ipavcu - Slovenski Mozart

Oddaja na TV Celje.

 

 


 

Lipi (J. Ipavec, prir: U. Eferl)

Ob 100. obletnici smrti skladatelja Josipa Ipavca je kitarski orkester glasbene šole Skladateljev Ipavcev Šentjur posnel njegovo skladbo Lipi. Skladbo je za to priložnost priredil prof. Uroš Eferl, ki je tudi mentor orkestra. S tem se želi tudi naša glasbena šola, ki nosi ime po skladateljih Ipavcih, pokloniti velikemu šentjurskemu skladatelju.

 


Rodbina Ipavec

TV Slovenija oddaja Opus

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174748867?s=tv

 


P. I. Čajkovski in J. Ipavec - dva slovanska romantika.

Nastal je kot posebni glasbeno-baletni projekt ob 180-letnici rojstva Čajkovskega, ki je bila lani, in 100-letnici smrti Josipa Ipavca, ki jo obeležujemo letos.

Po izjemno uspešni izvedbi tega koncertnega programa oktobra v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur v okviru Ipavčevih kulturnih dnevov se je projekt razširil tudi do mednarodnega formata in združil glasbenike iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Rusije v velikem prazničnem online koncertu, ki je te dni izšel na youtube kanalu Ruskega centra znanosti in kulture. 

Poleg izjemnih izvajalcev, članov Slovenske Filharmonije, SNG Maribor, Zagrebškega komornega orkestra in opernih hiš na Slovaškem in v Rusiji so v online prazničnem koncert DVA  SLOVANSKA ROMANTIKA

sodelovali tudi izjemno zanimivi govorniki.

Med njimi je tudi g. Denis von Meck potomec družine Čajkovski in družine von Meck, direktor Mednarodne fundacije Nadezhda von Meck, ki nosi ime dolgoletne mecenke P. I. Čajkovskega.

Izvajalci:

 • Zoya Petrova, soprano 
 • Marina Igritskaya, soprano 
 • Tilen Udovič, bariton 
 • Eva Šulić, violina 
 • Inga Ulokina, violina 
 • Olga Ulokina, klavir 
 • Aleksandra Pavlovič, klavir
 • Kristina Golob, klavir
 • Aleksandra Verbitskaya, harfa
 • Posebna gostja:
 • Galina Čajka, primabalerina SNG Maribor

Slavnostni govorniki:

 • Nikolaj N. Gusev, direktor Ruskega centra znanosti in kulture
 • Denis von Meck, direktor Mednarodne fundacije "Nadezhda von Meck"
 • Minka Jerebič, sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije
 • Mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur
 • Ekaterina Mechetina, pianistka, vodilna solistka Moskovske državne Filharmonije, vodja projekta "Čajkovski združuje svet

 

Novoletni koncert Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije 2021: Povabilo na ples

 

Tradicionalni Novoletni koncert Slovenske filharmonije, glasbeno druženje v Gallusovi dvorani na prvi dan novega leta, je tokrat nadomestil spletni koncert. Zbor in Orkester Slovenske filharmonije občinstvu je pripravil spletni novoletni koncert z naslovom Povabilo na ples. Spored je zamišljen kot prijeten sprehod skozi žlahtno umetnostno glasbo. Na koncertu so se zvrstili najrazličnejši stavki plesnih suit, serenad, zborov in simfonij Benjamina Brittna, Dimitrija Šostakoviča, Antonína Dvořáka, Gioachina Rossinija, Johannesa Brahmsa, Johanna Straussa mlajšega in Hectorja Berlioza, pečat domačnosti pa so zagotovo pustile prikupne skladbe Josipa Ipavca, Stanka Premrla in Antona Lajovica. Povezovali so jih zapeljivi verzi letošnjega dobitnika Prešernove nagrade – Ferija Lainščka v interpretaciji Borisa Cavazze.

 • Zbor in Orkester Slovenske filharmonije
 • Philipp von Steinaecker, dirigent
 • Sorin Crudu, oboa Ivan Ferčič, klavir
 • Boris Cavazza, interpretacija pesmi Ferija Lainščka
 • Miran Kolbl, koncertni mojster

 

 • v. d. direktorja Slovenske filharmonije: Matej Šarc
 • pomočnik v. d. direktorja Slovenske filharmonije za zbor: Gregor Klančič
 • producent: Juš Hrastnik vodja produkcije: Gal Nagode
 • tonski mojster: Danilo Ženko
 • scenografija in floral: Ivo Uršič
 • scenarij: Matej Šarc
 • režija: Primož Zevnik
 • produkcije: TAJUS, PPZ,

 

Program:

 1. Josip Ipavec: Predigra k pantomimi Možiček
 2. Johannes Brahms: "Liebeslieder-Walzer"; Op. 52 O die Frauen; Wie des Abends schöne Röte (melanholično)
 3. Benjamin Britten: Koral, Valček in Polka iz suite Temporal Variations za oboo in klavir
 4. Dimitrij Šostakovič / arr. Lewon Atowmjan: Gavotta iz Baletne suite št. 3
 5. Gioachino Rossini: Toast pour le nouvel An from Péchés de vieillesse for choir
 6. Josip Ipavec: Pierrette in Kolombina (št. II – Allegretto scherzando) iz pantomime Možiček
 7. Anton Lajovic: Veseli koledniki
 8. Stanko Premrl / Alojz Srebotnjak: Fuga IV iz Suite polifonica št. 1 za trobilni kvintet
 9. Johann Strauss ml. / arr. Arnold Schoenberg: Kaiserwalzer op. 437
 10. Johannes Brahms: "Liebeslieder-Walzer"; Op. 52 Nein, es ist nicht auszukommen; Schlosser auf, und mache Schlösser (furioso)
 11. Antonín Dvořak: Minuetto iz Serenade za pihala, violončelo in kontrabas (češko: Serenáda pro dechové nástroje d moll), Op. 44, B. 77
 12. Hector Berlioz: Un bal. Valček iz iz fantastične simfonije, Op. 14, H 48

 


 

DiStory - Natečaj: Digitalna zgodba mojega mesta - Dobrodošli v zibelki slovenske glasbe

Aprila 2017 je skupina mladih, ki je v okviru turističnega projekta razvijala prvo šentjursko sobo na temo družine skladateljev in zdravnikov Ipavcev, sodelovala na hackatonu digitalnega pripovedovanja zgodb. Za natečaj "Digitalna zgodba mojega mesta" je nastal 90 sekundni video, ki predstavlja družino skladateljev Ipavcev in njihov pomemben prispevek k slovenski kulturi v 19. stoletju.

 

 


Mozicek: VIII. Ples deklet

Simfonicni orkester RTV Slovenija Slovenske zgodbe ℗ ZKP RTVSLO

Objavljeno: 18. 10. 2011


Samospev Na križpotju

poje Marko Bajuk, na klavirju ga spremlja Andrej Jarc. Posneto 1988 v Studiu 13 na RTV Slovenia.

 


 

Imel sem ljubi dve - Josip Ipavec (1873 - 1921)

Izvaja Slovenski komorni zbor pod vodstvom Mirka Cudermana., posneto 2003 v Slovenski filharmoniji.

 

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Razvojna agencija Kozjansko